Calitatea de mediator se dobandeste in conformitate cu dispozitia art. 7 lit. g) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, prin autorizarea de catre Consiliul de mediere a persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute la art. 7 lit. a) – f) din Lege.
Ordonanta de urgenta nr. 4 din 30 ianuarie 2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
Ordonanta de urgenta nr. 90 din 12 decembrie 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, precum si pentru modificarea art. II din Legea nr. 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Legea nr. 115 din data de 4 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Codul de conduita stabileste un numar de principii pe care fiecare mediator se poate angaja in mod voluntar sa le respecte, pe propria raspundere. Acest cod poate fi utilizat de mediatori implicati in toate tipurile de mediere in materie civila si comerciala.
Se valideaza urmatorii 9 membri ai Consiliului de mediere: 1. Avramescu Arin Alexandru (Centrul de mediere si arbitraj Bucuresti) 2. Ciuca Anca (Fundatia pentru schimbari democratice) 3. Gavrila Constantin Adi (Centrul de mediere Craiova) 4. Georgescu Ion Stefan (Centrul de mediere si securitate comunitara) 5. Ghervase Mihai-Iulian (Centrul de mediere Craiova) 6. Loghin Corneliu (Centrul [...]
Codul de etica si deontologie profesionala a mediatorilor autorizati, impreuna cu normele privind raspunderea disciplinara a acestora, Legea 192/16.05.2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator si Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului de mediere constituie principalele reguli in conformitate cu care mediatorii isi desfasoara activitatea .
Standardul se referã la mediere ca activitatea prin care doua sau mai multe parti aflate în conflict sunt asistate de catre o a treia parte neutra, numita mediator, neutra si impartialã – in raport cu partile si continutul conflictului, si fara putere de decizie in ceea ce priveste solutiile adoptate de parti in vederea rezolvarii [...]
Raspunsul unei scrisori inaintate Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti prin care s-a solicitat “validarea” a trei mediatori autorizaticare sa completeze componenta Consiliului de mediere.
Comunitatea si-a stabilit ca obiectiv menținerea si dezvoltarea unui spațiu de libertate, securitate si justiție, in cadrul caruia se asigura libera circulatie a persoanelor. In acest scop, Comunitatea trebuie sa adopte, printre altele, masuri in domeniul cooperarii judiciare in materie civila care sunt necesare bunei functionari a pietei interne.
Comunitatea Europeana are ca obiectiv stabilirea unor legaturi din ce in ce mai stranse intre statele si popoarele Europei si asigurarea progresului economic si social. In conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din tratat, piata interna cuprinde un spatiu fara frontiere interne, In cadrul caruia este asigurata libera circulatie a serviciilor.
Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a emis ordinul de validare a 9 membrii ai Consiliului de mediere: 1. Kibedi Katalin Barbara 2. Popoviciu Daniela 3. Stoica Ioana Adina 4. Fiscuci Carmen Irina 5. Belbita Maria Mariana 6. Sustac Zeno Daniel 7. Mitroi Mugur 8. Ciuca Anca Elisabeta 9. Zainia Mariana
Una dintre modificari presupune modificarea articolul 1, alineatul (1), avand urmatorul cuprins: “Art. 1 (1) Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.”
Ordonanta Guvernului nr. 13/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei in vederea transpunerii Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in cadrul pietei interne.
Stabilirea drepturilor incalcate de catre persoanele fizice sau juridice si repararea pagubelor produse acestora, reinstaurarea ordinii de drept incalcate prin comiterea unei infractiuni ori sanctionarea abuzurilor autoritatilor fata de particulari constituie finalitatea oricarei proceduri ce se desfasoara în fata judecatorului.
Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
Formele de exercitare a profesiei de mediator pot utiliza pentru oferta de servicii de solutionare a disputelor prin mediere una sau mai multe mijloace de publicitate, respectiv: a) plasarea unei firme; b) anunturi de publicitate potrivit prezentelor Reguli de publicitate; c) anunturi si mentiuni in anuare, carti de telefon sau alte publicatii; d) materiale publicitare [...]
Consiliul de mediere este un organism autonom cu personalitate juridica, de interes public, cu sediul in municipiul Bucuresti, cu atributii de reglementare in domeniul medierii, infiintat in temeiul art. 17 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind organizarea si exercitarea profesiei de mediator.