Servicii
Cand vine vorba de o stare de conflict, procesul de mediere reprezinta de departe cea mai buna solutie. Insa arta medierii este deosebit de complexa si aveti nevoie de niste servicii competente care sa va ajute sa ajungeti la un punct de vedere comun cu cel al persoanei cu care sunteti in dezacord.
Avantajele unui mediator
Cel mai adesea, a alege o rezolvarea in instanta a unui conflict dintre parti aduce cu sine o gramada de dezavantaje. Instantele lucreaza incet, acorda termene peste termene si nu manifesta un interes deosebit in solutionarea obiectiva si rapida a cauzelor aflate pe rol.
Spre deosebire de latura juridica, cei care aleg sa apeleze la serivicii de mediere autorizate au parte de o abordare mult mai personala si rapida, mediatorul fiind interesat sa solutioneze cat mai repede problemele existente. In plus, spre deosebire de instanta, costurile pentru mediere sunt mult mai scazute, fara a fi necesare achitarea taxelor de timbru sau plata unui onorariu usturator catre avocat.
Daca va doriti o rezolvare rapida pentru disputele dumneavoastra, eu, Joldos Aurelia, va pun la dispozitie servicii de mediere ce asigura rezolvarea rapida a oricarui litigiu intre parti.
In alta ordine de idei, indiferent de situatia existenta intre partile aflate in conflict, un bun mediator va cerceta cu atentie toate laturile problemei si va incerca sa analizeze si sa implementeze cele mai bune modalitati de stingere a disputelor sau a conflictelor existente.
De aceea, cele mai moderne servicii de mediere au la baza formule de rezolvare alternativa a disputelor (RAD pe scurt) ce pot oferi o solutionare rapida si lipsita de complicatii, atata timp cat ambele parti doresc sa isi rezolve problemele. Asemenea solutii se folosesc deja la nivel international si ele si-au dovedit de nenumarate ori eficienta, ajutand la solutionarea unui numar foarte mare de conflicte.
Medierea in familie
Medierea familiala este modalitatea prin care se restituie cuplurilor responsabilitatea deciziei privind atat viitorul lor, cat si cel al copiilor lor. Prin mediere, sotii pot alege sa-si rezolve conflictele in scopul ajungerii la un acord care sa corespunda nevoilor fiecarui membru al familiei, intr-un mod avantajos pentru toti, astfel incat toate partile sa castige si nici una sa nu piarda.
Ce se poate media:
- - contactele parintilor cu copiii;
- - locuinta copiilor;
- - comunicarea;
- - suportul financiar;
- - petrecerea vacantelor si a sarbatorilor;
- - impartirea proprietatilor;
- - impartirea lucrurilor pe care le poseda;
- - pensia;
- - datoriile;
- - cine are grija de rudele in varsta;
- - educatia copiilor.
Medierea in penal
Puteti apela la mediere in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala. In aceste cazuri este posibila recupararea prejudiciului inante de definitivarea procesului penal, prin punerea in executare a acordului de mediere. In cazul in care inculpatul, in urma acordului de mediere, acopera prejudiciul cauzat, beneficiaza de circumstante atenuante.
Infractiuni supuse medierii:
Infractiunile ale caror raspundere penala se inlatura prin retragerea plangerii prealabile sau prin impacarea partilor sunt expres prevazute in Codul penal:
- - lovirea sau alte violente (art. 180 C.pen., pentru care impacarea isi poate produce efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu);
- - vatamarea corporala (art. 181 C.pen., pentru care impacarea isi poate produce efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu);
- - vatamarea corporala din culpa (art. 184 alin. 1 şi 3, C.pen.);
- - violarea de domiciliu (art. 192 alin 1, C.pen.);
- - seductia (art. 199 C.pen., pentru care doar impacarea poate inlatura raspunderea penala);
- - furtul pedepsit la plangerea prealabila (art. 210 C.pen.);
- - abuzul de incredere (art. 213 C.pen.);
- - distrugerea (art. 217 alin 1, C.pen.);
- - tulburarea de posesie (art. 220 C.pen. pentru care doar impacarea poate inlatura raspunderea penala;
- - abandonul de familie (art. 305 C.pen.);
- - nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului (art. 307 C.pen.);
- - tulburarea folosintei (art. 320 C.pen.).
Medierea in litigii de munca
Conflictele de munca privesc in general aspecte legate de continuarea/incetarea/derularea unui contract individual de munca. O alta categorie de conflicte priveste contractele colective de munca. A treia categorie priveste conflictele de la locul de munca care apar intre colegi sau departamente.
Medierea va ofera posibilitatea sa rezolvati in timp scurt aceste conflicte, sa transformati o situatie nefavorabila intr-o noua oportunitate si sa gasiti solutii pe termen lung.
Modificarile intervenite in contractul individual de munca prin acord se pot referi la oricare dintre urmatoarele elemente: durata contractului; locul muncii; felul muncii; conditiile de munca; salariul; timpul de munca si timpul de odihna.
Pe langa conflictele dintre angajat si angajator, conflictele care apar intre angajatii sau departamentele unei societati comerciale/companii/institutii cauzeaza de asemenea pierderi importante. Conflictele intre colegi sunt neglijate si raman cel mai adesea nesolutionate o perioada indelungata de timp, ceea ce genereaza un climat de munca tensionat si neproductiv, sabotaje, stres, inactivitate si pierderi financiare insemnate.
In afara acestor aspecte care tin de drepturile individuale ale unui angajat, mediatorul poate ajuta la realizarea acordurilor dintre sindicate si patronate cu privire la drepturile colective, la nivel de organizatie.
Cand se poate recurge la medierea conflictelor de munca?
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata), cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Medierea in etapa extraprocesuala:
- - in situatia in care se finalizeaza prin ajungerea la o intelegere comuna, aceasta este practic o conventie care are putere de lege intre parti.
- - intelegerea exprimata printr-un acord scris poate fi autentificata la notar, iar in masura in care contine o creanta certa, lichida si exigibila acest acord autentificat constituie titlu executoriu.
- - clauzele acordului de mediere se pot insera si intr-un act aditional la contractul incheiat intre parti si asupra caruia exista diferende.
- - in situatia in care acordul nu a fost autentificat, dar ulterior semnarii acordului acesta nu a fost respectat de catre una dintre parti, iar cealalta parte intelege sa se foloseasca de acord in instanta, acordul recunoscut de catre cealalta parte, in fata instantei, are aceeasi forta probanta ca si acordul autentificat de catre notar, si prin incuviintarea pronuntata de catre instanta de judecata, devine, de asemenea, titlu executoriu. In situatia in care o parte neaga realitatea acordului de mediere aceasta va trebui sa faca si dovada faptului ca este un fals pentru a putea fi respins ca proba de catre instanta de judecata
Medierea in etapa procesuala:
- - priveste acele situatii in care litigiul a fost deja inaintat spre judecata instantelor.
- - poate interveni oricand in cursul judecatii, conform principiului disponibilitatii partilor cu privire la cererile lor in fata instantei de judecata.
- - daca partile se infatiseaza la ziua fixata pentru judecata, cererea pentru darea hotararii va putea fi primita, chiar de catre un singur judecator, urmand ca hotararea care consfinteste acordul/intelegera lor sa fie data in sedinta.
- - daca partile se infatiseaza intr-o alta zi, instanta va putea da hotararea in camera de consiliu.
- - pentru incercarea de solutionare a litigiilor comerciale prin mediere, partile pot solicita instantelor de judecata acordarea unui termen de suspendare a judecatii pentru o perioada de 3 luni.
Atat in etapa extra procesuala cat si in etapa procesuala, pe tot parcursul procedurii de mediere, termenele de prescriptie se suspenda in limitele legale.
Suspendarea termenului de prescriptie incepe sa curga de la data semnarii contractului de mediere, si opereaza indiferent daca medierea s-a finalizat cu un acord sau nu.
Medierea in litigii comerciale
Medierea comerciala poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata), cat si in etapa procesuala, dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri.
Cauze comerciale care se pot media:
- - executarea contractelor;
- - interpretarea clauzelor contractuale;
- - rezilierea sau rezolutiunea contractelor;
- - pretentiile comerciale izvorate din neexecutaea sau executarea cu intarziere a contractelor;
- - conflictele dintre diferite compartimente ale societatii;
- - conflictele intre angajati, angajat si angajator, etc;
- - orice situatie conflictuala generata in derularea contractelor de natura comerciala;
- - conflictele ivite intre societatile comerciale partenere, conflictele aparute in interiorul acestora precum si conflicte aparute intre societati comerciale, persoane juridice si persoane fizice (in calitate de beneficiari, prestatori, etc);
- - contracte comerciale in derulare, dar si contracte ajunse la finalul executarii lor si asupra carora exista neintelegeri.
Medierea in civil
Medierea poate interveni atat inainte de declansarea procesului in fata instantelor de judecata, etapa extrajudiciara, cat si in etapa judiciara, dupa ce s-a decansat procesul civil.
Medierea litigiilor civile in etapa extrajudiciara:
- - se supenda termenul de prescriptie a dreptului la actiune pentru dreptul litigios supus medierii, pe durata desfasurarii procedurilor de mediere, de la data semnarii acordului de mediere si pana la data intocmirii procesului verbal de incheiere a medierii.
- - autentificarea acordului la notar este optionala, legea neconditionand existenta acordului, nici macar de forma scrisa, fiind suficienta intelegerea verbala a partilor.
- - partile pot sa se prezinte cu acordul de mediere in fata unui notar public; notarul, dupa ce va efectua controlul de legalitate, va proceda la autentificarea acordului, in acest sens urmand sa emita incheierea de declarare ca autentic a acordului de mediere. Acordul in forma autentica care constata o creanta certa, lichida si exigibila constituie titlu executoriu si poate fi pus in executare silita.
- - partile se prezinta in mod obligatoriu cu acordul la notarul public, sub sanctiunea nulitatii absolute, daca legea impune asta (ex. se vizeaza transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile).
Medierea litigiilor civile in etapa judiciara:
- - se poate desfasura cu solicitarea adresata instantei de judecata din partea partilor, prin care se solicita un termen de suspendare de 3 luni in vederea derularii medierii;
- - medierea poate interveni fara solicitarea acestui termen. Daca se incheie un acord de mediere anterior termenului fixat pentru judecata, partile pot depune acordul la dosar urmand ca instanta sa dea o hotarare in camera de consiliu conform art. 271 alin 3 C.pr.civ.;
- - daca partile se infatiseaza la ziua fixata pentru judecata, atunci cererea pentru emiterea hotararii in temeiul acordului de mediere va fi primita, urmand sa se dea hotararea;
- - pentru ca judecatorul sa poata face controlul de legalitate al celor continute in acordul de mediere, partile vor trebui sa ataseze -dupa caz- acordului de mediere documente din care sa reiasa faptul ca sustinerile lor sunt adevarate (ex. titlul de proprietate asupra imobilului, contracte, etc), precum si acte din care sa reiasa modificarile agreate (ex. in cazul granitelor, o noua schita cu masuratorile topografice care traseaza noul hotar);
- - instanta va da o hotarare de expedient, care contine termenii acordului, hotararea fiind una neapelabila, definitiva si executorie de drept.
Medierea in familie
Prin aceasta ramura a medierii puteti ajunge la un acord care sa corespunda nevoilor tuturor membrilor familiei, astfel incat toata lumea sa fie multumita.
Medierea in penal
Raspunderea penala nu poate fi inlaturata in cazul infractiunilor. Aici intervine medierea in penal.
Medierea in civil
Medierea poate avea loc in eta extrajudiciara (inainte de declansarea procesului civil), dar si in etapa judiciara (dupa declansarea procesului civil).